Koerier 69
Beute & Zoon, Wilhelminaoord
Bij de familie Beute is duivensport echte familiesport. Tot 2000 vlogen ze onder de naam A. Beute & Zoon, maar sinds de dood van vader Arnold in 1999 is de naam Beute & Zoon verbonden aan moeder Betty & zoon Gert-Jan.
Beute & Zoon spelen totaal weduwschap; alle duiven gaan mee. De jonge duiven zitten in twee afdelingen met een schuifdeur, voor het spelletje met de deur. Ze kunnen vanaf het spenen in een grote volière en worden niet verduisterd, maar juist bijgelicht. Dit bijzondere systeem laten we u uitgebreid zien.
Duiven zonder verkenningscirkel worden niet in het kweekhok geplaatst, maar dankzij bijna veertig jaar kweken met dezelfde stam van Vechter x Witpenneke komen er eigenlijk geen slechtgebouwde duiven meer voor. Alle duiven op de hokken hebben een dikke korte achtervleugel, een vrij kort borstbeen, goed gesloten stuitbeentjes en zachte pluim. Zie je er één dan zie je ze allemaal!
Jan van Haaren, Oss
Als telg uit een echte duivenmelkersfamilie begon Jan van Haaren samen met zijn vrouw Marijke in 1986 met zo’n 30 jonkies van de fameuze Anton van Haaren. Hij zette ze in voor de kweek; pas in 1989 werden ze gespeeld, met onmiddellijk succes. De huidige, al even succesvolle kolonie stamt nog steeds af van die kwekers! Zo behaalde Hanneke, dochter van de stamvader, de 1e nationaal Dax 1998; haar kleinzoon The Power vloog in 2004 een 9e nationaal Barcelona.
Jan leert de jonge duiven (alleen laatjes) als jaarling zelf op tot ca. 360 km. Bij niet al te veel verliezen mogen ze dan al naar Bordeaux of zelfs Marseille.
Jan speelt totaal weduwschap; meestal worden hele koppels ingekorfd. Voor de weduwnaars ontwierp hij speciale broedbakken die de onderlinge jaloezie moeten stimuleren. Ze zijn een voorbeeld van Jans filosofie dat een goed doordacht interieur leidt tot beter gemotiveerde duiven.
mei 2005 / speelduur ± 110 minuten